Údržba záhradného bazéna od jari až do zimy

Záhradný bazén najprv pripravíme s príchodom jari na letnú sezónu, potom venujeme starostlivosť počas leta a nakoniec zimnú údržbu a následné zazimovanie. Na jar sa hlavne sústredíme na kontrolu bazénovej technológie, to znamená kontrolu elektrických zariadení, rozvádzačov, ističov a prúdových chráničov. Bazén musíme na jar odkryť a vyčistiť. Nielen mechanicky od rôznych nečistôt, ale aj chemicky od vápenatých usadenín a mastnoty. Bazén napúšťame vždy čistou pitnou vodou. Aby sme si bazén udržali s čistou krištáľovou vodou, je dôležitá aj hygiena. Aby sme si do bazéna nezaniesli opaľovacie prípravky, kúsky trávy, prach a iné, mali by sme sa vždy osprchovať. Rovnako tak, by sme mali kontrolovať deti, aby do vody nenaniesli treba hlinu, neoplachovali hračky alebo nemočili.
Dôležitá je aj kontrola pH vody. Odporúčaná hodnota pH na kúpanie sa pohybuje v rozmedzí pH 7 a 7,2. Pokiaľ je v bazéne nižšia hodnota, znamená to pribúdajúca kyslosť a zásaditosť vody. Pri vyšších hodnotách pH dochádza k zakaleniu vody a nepríjemným prejavom na náš organizmus. Hodnotu pH sa odporúča testovať raz týždenne pomocou testovacích pásikov. Pokiaľ má voda narušené pH je zakalená alebo zapácha. Medzi základnú údržbu patrí pravidelné odstraňovanie nečistôt z vody, aj stien a dna bazéna. K tomu nám poslúžia bazénové vysávače, sieťky na teleskopických tyčiach a kefy. Odporúčaná voda v bazéne na kúpanie je od 25 do 28 °C. Počas hlavnej kúpacej sezóny je potrebné bazén pravidelne filtrovať a čistiť. Bazén musíme pravidelne dezinfikovať, na to nám poslúži chlór tekutý, alebo chlórové tablety. Na dezinfekciu bazéna používame aj chémiu bez chlóru vo forme tabliet alebo granúl na báze peroxidov. Na čistiace tablety používame plavák. Pokiaľ chcete prejsť z chlórovej chémie na peroxidovú, musíte bazén poriadne vyčistiť. Ako náhradu dezinfekcie môžeme použiť aj Savo. Pre alergikov všetkého druhu je vhodné prejsť úpravou vody na morskú, tá je ale oveľa nákladnejšia.
Pokiaľ nemáme bazén zastrešený, používame počas celej sezóny solárnu plachtu. Rýchlosť ohrevu vody v bazéne navyše zvyšujú čierne solárne plachty. Plachty chránia bazén pred napádaním bežných nečistôt, špeciálne bublinkové fólie slúžia predovšetkým na udržanie ohriatej vody v bazéne. Solárne plachty udržujú pod hladinou teplo, nie svetlo, tak sa nemôžu tvoriť sinice ani riasy. Na prekrytie väčších bazénov sa používa navijak.